Fransa’da yaşayan yüzlerce Yozgatlı Arabaşı sofrasında buluştu

Yozgat'ın Çayıralan ilçesi ve köylerinden yıllar önce Fransa'ya giden gurbetçiler, gelenek, örf ve adetlerini yaşatmak için dernekleşti. Strasbourg Çayıralan Kültür ve Dayanışma Derneği'ni kuran gurbetçiler, sıla hasretini düzenledikleri çeşitli etkiliklerle bir araya gelerek bir nebze olsun dindiriyor.

4. GELENEKSEL ARABAŞI GECESİ

Bu yıl Strasbourg Çayıralan Kültür ve Dayanışma Derneği olarak 4. Geleneksel Arabaşı Gecesi'ni düzenlediklerini belirten dernek başkanı Mehmet Çelikpolat; "Bilindiği üzere Arabaşı yemeği Yozgat'a ve Yozgatlılara özel bir yemektir.

Arabaşı çorbası ve hamuru kış aylarının vazgeçilmez şifa deposudur. Amacımız gurbette olan hemşerilerimizle hem bir araya gelmek hem de örf ve adetlerimizi yaşatmak. Bu nedenle 4 yıldır Arabaşı gecesi düzenliyoruz" diye konuştu.

150 KİŞİ ARABAŞIYA DOYDU

Dev kazanlarda pişirilen Arabaşı çorbası ve tepsilere dökülen hamurlar, davetlilere ikram edildi. 43 ailenin katıldığı gecede 150 kişi, Arabaşı çorbası ve hamuruna doydu. Ek yerine hamur ile tüketildiği için farklı bir lezzeti olan Arabaşı çorbası davetlilerden tam not aldı.

ARABAŞI ÇORBASI NASIL YAPILIR

Arabaşı olarak bilinen yemeğin asıl adı "ara aşı" dır. 13. yüzyılda Yozgat, Kayseri, Nevşehir, Konya ve Afyonkarahisar'da kış aylarının şölen yemeği haline gelmiştir. Karamanlılarda ara aşı sıra gecesi geleneği uzun yıllar yaşamıştır. Özellikle kışları soğuk olan bölgelerde, az pişirilmiş sıvı hamurun donmasıyla elde edilen yemeğin asıl özelliği, kaynar çorba eşliğinde çiğnenmeden yutulmasıdır. Ara aşının çorbası, kanatlı av hayvanlarının (keklik, bıldırcın vs) etinden yapılır. Günümüz şartlarında av hayvanları temini güç olduğundan, son dönemlerde tavuk etinden yapılmaktadır. Bu bölgelerde bir konuğun şerefine hazırlanan ara aşının, o konuğa ne denli önem verildiğinin işareti sayılmaktadır. Ara aşı hazırlanan ev sahibi, dost ve komşularını davet ederek, bu yemeğin birlikte tüketilmesine gerekli özeni gösterir. Baklava diliminde kesilen soğuk hamur parçalarının, özel şimşir kaşıklarla çok sıcak çorbaya daldırılıp, bir miktar çorba ile yutulması biçiminde tüketilir. Hamurun çiğnenmemesi gerekir. Çiğnenirse de pek bir tadı yoktur. Ara aşına asıl lezzetini veren çorbasıdır. Bu çorbanın uluslararası platformda tescil edilmesi yerinde olacaktır.



Haber Kaynak : SABAH.COM.TR

"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."